Selam arkadaşlar,
Bu konuda sizlere Windows 11’i sıfırdan nasıl kuracağınızı detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Hem hiç kurmamış olanlara hem de eski sistemden temiz kurulum yapmak isteyenlere yönelik bir rehber olacak. Kendi deneyimlerime dayanarak yazıyorum, herhangi bir sorunuz olursa alta yazabilirsiniz.
Gerekli Olanlar:
En az 8 GB’lık bir USB bellek
İnternete bağlı bir bilgisayar
Microsoft’un sitesinden indirilen Windows 11 ISO dosyası
Rufus veya benzeri bir yazılım (bootable USB oluşturmak için)
1. Adım: ISO Dosyasını İndirme
Windows 11 ISO dosyasını Microsoft’un resmi sitesinden indiriyoruz. Google’a “Windows 11 indir Microsoft” yazarsanız ilk çıkan link sizi doğru yere götürür. Oradan “Disk görüntüsü (ISO)” seçeneğini işaretleyip, uygun dili ve sürümü seçip indirin.
2. Adım: USB Belleği Hazırlama
Rufus programını açın, USB belleğinizi seçin. İndirdiğiniz ISO dosyasını programa gösterin.
Bölüm düzeni: GPT (UEFI sistemler için)
Dosya sistemi: NTFS veya FAT32
Başlat diyerek kurulumu başlatabilirsiniz. Bu işlem USB’yi formatlayacağı için içindeki her şey silinir, dikkatli olun.
3. Adım: BIOS Ayarlarını Kontrol Etme
Bilgisayarınızı yeniden başlatıp BIOS’a girin (genelde DEL, F2 ya da ESC tuşlarıyla girilir).
TPM veya Secure Boot gibi şeyleri açmadan kurmak istiyorsanız, Rufus’un “Windows 11 TPM ve Secure Boot baypas” seçeneğini kullanabilirsiniz.
4. Adım: Kurulum
USB’den boot ettikten sonra klasik Windows kurulum ekranı gelecek.
Dil, klavye, saat ayarlarını yaptıktan sonra
“Özel: Yalnızca Windows’u yükle” seçeneğini seçin
Var olan disk bölümlerini silip sıfırdan kurulum yapabilirsiniz
Uygun diski seçip ileri dediğinizde kurulum başlayacak.
5. Adım: İlk Açılış ve Ayarlar
Kurulum bitince bilgisayar yeniden başlayacak.
Cortana çıkabilir, istemezseniz atlayın.
Microsoft hesabıyla oturum açabilir ya da çevrimdışı hesap seçebilirsiniz.
Ayarları tercihinize göre yapılandırın, işin bu kısmı kişisel tercihlere kalmış.
Sonuç
Bu adımları doğru uygularsanız tertemiz bir Windows 11 kurmuş olursunuz. Her şey sıfırdan olur, daha stabil ve temiz çalışır. Güncellemeleri yaptıktan sonra sürücüleri de yükleyip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Herhangi bir aşamada sorun yaşarsanız buradan yazabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin.